A "családi ezüst"

2012.07.25. 21:07 Baczonyi

untitled.pngAkár szó szerint is vehetik! Régen családi ezüstnek hívták. Az a pénz, vagy valamilyen érték, amihez csak akkor nyúlunk, ha összedőlt a világ. Manapság spekulációra is használják ugyan az aranyat, de nem elsősorban erre találták ki.Elemzes_201207090715.pdf

Mire gondolok? Vannak a világban ősi dolgok, mesterségek stb... Az arany is egy ilyen valami. Mondok egy példát, meg fognak lepődni (vagy nem). Ha megnézzük, hogy egy előkelő római tóga mennyibe került annak idején és átszámoljuk aranyra (unciában meg lehet adni) és megtesszük ugyanezt egy mai előkelő menedzser öltönnyel, arra a meglepő felfedezésre jutunk, hogy ugyanannyi az áruk. Vagyis, lefordítva pénzügyi szlengre (nem szeretem őket, de ide ez való) az arany megőrzi a reálértékét, sőt némi emelkedést is mutat!

Akkor...

Minden átfogó pénzügyi portfólióban, nagyságrendtől függően persze, kell lennie biztonsági tartaléknak 5-25% között.

Miért is?

Mit csinál, egy hiper-inflációs időszakban? Megkapja a jövedelmét, mire kimegy a piacra kaját venni, már csak a felét éri! Nem festem az ördögöt a falra, de nézzenek körül a világban (görögök, spanyolok, portugálok, az EU, rólunk már nem is beszélve)!!! Minden pénzügyi szakember egyetért abban, hogy a pakliban benne van egy ilyen szcenárió is, egyesek szerint az esély 5%, a vészmadarak már 50%-nál tartanak.

Nos, akinek van vésztartaléka és megfelelő eszközben tartja, az kimegy a piacra és reszel egy kis aranyat a péknek. A pék a reszelék fejében meg ad kenyeret. Mondjuk, ha az akkor érvényben lévő pénzt próbálnám reszelgetni, lehet hogy éhen maradok.

A bejegyzés trackback címe:

https://baczonyi.blog.hu/api/trackback/id/tr84656203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása